Inloggen
Nog niet geregistreerd? Schrijf nu in
Werk voor 50 plussers en gepensioneerden

Snel zoeken

Vind die leuke baan, schrijf je in en word gevonden door werkgevers!  
Ervaren en betrokken personeel

 

CV zoeken

Meld je aan en zet vandaag nog jouw vacature online!

Waarom 70-plussers ervoor kiezen om langer door te werken

70-Plussers: Actief en Betrokken op de Arbeidsmarkt

Het idee om je gouden jaren achter de geraniums door te brengen, komt eerder als een schrik dan een wens over bij veel ouderen. Het aantal 70-plussers dat blijft doorwerken neemt zelfs al geruime tijd toe.

EenVandaag heeft gesproken met vijf mensen boven de 70 die nog steeds actief zijn op de arbeidsmarkt. Ze werken niet meer fulltime, maar besteden nog enkele dagen per week aan werk. Volgens hen heeft dit voordelen voor zowel henzelf als de maatschappij.

Leeftijd in kalender anders dan gevoel
Een van degenen die hun verhaal deelden in EenVandaag is socioloog Paul Schnabel, voorheen directeur van het Sociaal en Cultureel Planbureau. "Ik ben nu 75 en ik voel me prima. Dat geldt voor veel mensen van mijn leeftijd: we zijn verrast dat onze leeftijd op de kalender niet overeenkomt met hoe we ons voelen. Onze grootouders waren heel anders op hun 75e dan wij nu zijn."

Skispullen op Marktplaats
Alle geïnterviewde 70-plussers benadrukken dat ze gezegend zijn met een goede gezondheid. Ze zijn tot nu toe fit en helder gebleven. Volgens Schnabel heeft dit deels te maken met hun levensstijl. Hij merkt echter ook op dat de diversiteit tussen mensen op deze leeftijd groter wordt. "De ene persoon is echt uitgeput als ze 75 zijn, terwijl een ander nog marathons loopt. Op deze leeftijd komen ski-uitrustingen natuurlijk ook wel op Marktplaats te staan."

Extra inkomen is welkom
eze 70-plussers worden niet voornamelijk gedreven door financiële noodzaak, maar het extra inkomen is zeker welkom. Bovendien brengen ze waardevolle ervaring mee naar hun werkplek. Oud-SCP-directeur Schabel benadrukt dit. "Ik ben misschien niet zo snel met computers als iemand die 50 jaar jonger is, maar ik weet wel hoe ik een moeilijke brief moet schrijven, dat doe ik zo."

Geen beperkingen meer
Oudere werknemers genieten ook van een zekere rust, volgens Schabel. "Er is minder druk. Er valt niets meer te winnen. En ik merk dat ik nu directer ben. Ik hoef geen rekening meer te houden met alles. Als ik iets denk, zeg ik het gewoon."

© ® Seniorenbanen.nl - 2024
Seniorenbanen.nl gebruikt cookies om bepaalde voorkeuren te onthouden en vacatures af te stemmen op je interesses.
Weigeren